10 Eylül 2017 Pazar

1 MW’lık Lisanssız Güneş, Rüzgar Santrallerine Vize Çıktı

Lisans gerektirmeyen elektrik sektöründe, 1 MW’lık üretimde bulunabilme başvuruları için dağıtım kurumlarından izin alma konusundaki sorunlarının çözülmesi hususunda Avukat Melih Akkurt’un başlattığı hukuki süreçte hedefe ulaşıldı. Dağıtım kurumlarınca, Güneş santrali (GES) kurma başvurusu geri çevrilen 16 şirketi temsil eden Melih Akkurt’un hukuk mücadelesi neticelendirildi. Kahramanmaraş İdare Mahkemesi, şirketlerin hukuki mücadelesi üzerine yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Danıştay 13. Daire de mahkeme hükmünü onadı. Karar, çok sayıda elektrik üreticisini sevindirdi. Avukat Melih Akkurt’un yürüttüğü hukuki süreç neticesinde, 1 Megavat (MW) üst limit olmak üzere lisans gerekmeden, yerli elektrik üreticileri üretimde bulunabilme hakkından faydalanabilecek. Lisans gerekmeden üretim başvurularının incelenmesinde, ‘sadece mevzuatın temel alınmasının gerekli olduğu’ hükmü bulunan karar, güneş ve diğer doğal kaynaklardan, lisanssız elektrik üretiminin önünü açtı.
1 MW’lık Lisanssız Güneş, Rüzgar Santrallerine Vize Çıktı

AVUKAT MELİH AKKURT’TAN ENERJİ SEKTÖRÜNDE HUKUKİ ZAFER

Üst limiti 1 Megavat(MW) olacak şekilde, lisans gerekmeden güneş enerjisi santrali kurarak, Afşin Elbistan’a uzantı oluşturmak isteyen fakat bu başvurusu AKEDAŞ Elektrik Dağıtım Şirketince geri çevrilen 16 şirket dağıtım şirketi Avukat Melih Akkurt ile sorunu yargıya götürmüştü. Toplamda 16 şirketin 46 başvurusu için Akkurt’un, verdiği hukuk mücadelesinin neticesinde Kahramanmaraş İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma hükmü vermişti. İdari Mahkeme, AKEDAŞ’ın mevzuatta bulunmayan bir süreç yürüttüğüne işaret ederek bir karar aldı. Mahkemenin kararı şu şekildeydi: “Böyle bir sürecin yürütülmesi durumunda telafisi zor ve imkânsız hasarların oluşacağı konusunda şüphe yoktur. Bu sebeple dava konusu sürecin, yürütülmesi durumunda telafisi zor ve imkânsız hasarların oluşacağından teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Danıştay 13. Daire de bu kararı onadı. Böylece, Avukat Melih Akkurt’un başlattığı hukuk mücadelesi neticesinde enerji pazarında bir dönem kapandı. Akkurt’un yürüttüğü sürecin sonrasında mahkemenin verdiği ve Danıştay’ın onadığı hüküm ile dağıtım şirketlerinin bir neden göstermeden geri çevirdiği birçok küçük elektrik üreticisini sevindirdi.

 3 BİN BAŞVURUYU GERİ ÇEVRİLMİŞTİ

Konunun uzmanları, Türkiye’de şimdiye dek lisans olmadan yapılan üretimde neredeyse 5 bin 500 başvurunun kabul edildiğine ve 3 bin başvurunun da dağıtım şirketleri tarafından geri çevrildiğine işaret ediyor. Avukat Melih Akkurt’un mücadelesi neticesinde alınan karar, elektrik üreticilerinin enerji sektörüne katılımını kolaylaştırması bakımından büyük önemi bulunuyor. Netice itibariyle yargının aldığı bu kararla elektrik pazarının genişlemesi ve tüketicinin çok daha az maliyetli elektrik alması bekleniyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Elektrik üretiminde 1 MW üst limit olmak şartıyla üretimde bulunmak için lisans gerekmiyor. Yatırım yapanlar lisans gerekmeden doğal kaynaklarla üretimde bulunabiliyor. Yatırımcılar ayrıca, üretilen elektriğin fazlasını devlete satabiliyor. Yerli üreticiler ürettiği elektriği bu şekilde satmak isterken son zamanlarda elektrik dağıtım kurumlarından izin almada sorun yaşadı. Bunun üzerine, üreticilerin yaptığı şikâyetler üzerine TEDAŞ da konuyu incelemeye aldı. Dağıtım şirketlerine yönelik inceleme başlatan TEDAŞ, sorunla ilgili 21 dağıtım alanında uygulama birliği sağlamak ve yerli elektrik üreticilerinin işini yapabilmesi amacıyla mevzuat üzerinde değişiklik yapmayı gündemine aldı. TEDAŞ’ın bu çalışmaları piyasadaki lisans sahibi olmayan yatırımcıların sorunlarının giderilmesinde önemli bir adım olarak kaydediliyor. Alınan kararın başka küçük üreticilerce emsal niteliğinde bir yargı dayanağı oluşturuyor.

LİSANS GEREKMEDEN ÜRETİMDE BULUNMA İMKÂNI

Lisans almanın milyon TL’lere mal olduğu elektrik piyasasında lisans gerekmeden üretimde bulunabilmek, büyük bir olanak  olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, “Lisans almanın çok maliyetli olması sebebiyle, lisans almadan üretim oldukça değerlendi. Yargının bu kararı, yerli üreticinin ve lisans gereği olmadan yapılan üretimi artıracak. Lisans gerekmeden yapılan üretim ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeli kullanarak dışa bağımlılığın düşürülmesi ve çevreci enerji üretimi yapmak konusunda hayli önemli” yorumunu yapıyor.