Hamilelikte beslenme
alışkanlıklarının bebeğin sağlığını etkilediğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.
Cüneyt Genç, “Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki kişilik
beslenme gibi bir yanlış yapmamalı. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen
anne adayları, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için tüm besin
gruplarından yeterli miktarda tüketmeli” dedi.
Gebelikte beslenme,
hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için önemli rol oynuyor.
Uzmanlar anne adaylarının dengeli ve düzenli bir beslenme listesi oluşturmasını
öneriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, hamilelikte
alınan besinlerin önemine dikkat çekerek, “Gebelikte beslenme kültürel, sosyal,
ekonomik ve genetik faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Anne adayı aldığı
her besini bebeği ile paylaşır. Yani anne ne yerse bebeği de onu yer. Bu yüzden
anne adayları gebelikte beslenme listelerini faydalı ve zararlı besinlere
dikkat ederek oluşturmalıdır. Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki
kişilik beslenme gibi bir yanlış da yapmamalı” diye konuştu.
Bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlaması için alınan
besinlerdeki vitaminlerin hem hamilelik döneminde hem de sonrasında önemli
olduğunun altını çizen Dr. Cüneyt
Genç “Anne adayları hamile olduğunu anladığı andan itibaren gebelikte
beslenme alışkanlığına önem vermelidir. Damak zevklerini değiştirmeden
yapacakları tek şey taze, doğal ve çeşitli besinler almak ve dengeli beslenmek”
dedi.
Gebelikte beslenme önerilerinin gebelik öncesi, gebelikte ve
lohusalık dönemi olmak üzere üç ayrı şekilde olduğunu söyleyen Dr. Cüneyt Genç,
anne adaylarına düzenli ve doğru beslenme için şunları önerdi:
GEBELİKTE PROTEİN
İHTİYACI ARTIYOR
“Gebelikte protein ihtiyacı normalinden 5-15 mg artar. Anne
adayları proteini hayvansal veya bitkisel gıdalardan karşılayabilir. Hayvansal
gıdalar gebelik süresince faydalı olabilecek demir, çinko, vitamin B6 açısından
zengindir. Tam yağlı süt, yoğurt ve peynir fazla miktarda yağ oranı içerdiği
için gebelikte fazla kilo alan kadınların bu besinleri kısıtlı miktarda
almalarında fayda var. Bu yüzden hayvansal gıdalarda tavuk ve balık ise en
idealidir. Bitkisel gıdalarda da protein, bakla ve bezelyede yeterince
bulunuyor.
GEBELİKTE KALSİYUM
DESTEĞİ ALINMALI
Gebeliğin 8. Haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerin
sağlıklı gelişimi için kalsiyumun önemi oldukça fazladır. Anne ve bebek
sağlığın için ortalama alınması gereken kalsiyum ihtiyacı 1200mg’dır. Genç
yaşta gebe olan yani 25 yaşın altında anne adayı olan kadınların kemikleri hala
gelişme aşamasında olduğu için günde 600 mg kalsiyum desteği almaları
gerekiyor. Süt, peynir, yoğurt kalsiyumun en çok karşılanacağı süt ve süt
ürünleridir. Bunların dışında kızartılmış balık, geniş yeşil yapraklı sebzeler
ve susamda da kalsiyum değerleri bulunmaktadır. Süt ürünlerinin yağ oranı
açısında da zengin olduğu unutulmamalıdır.
EN İYİ DEMİR
KAYNAKLARI; ET, BALIK, YEŞİL SEBZE VE BAKLAGİLLER
Gebeliğinin ilk aylarında fazla bulantı ve kusma yaşayan
kadınlara bulantının daha da fazla artmaması için koruyucu demir takviyesi
yapılmaz. Et, tavuk, balık, bakla, bezelye ve yapraklı sebzeler bol miktarda
tüketildiğinde bu besinler gebe kadınların demir ihtiyaçlarını karşılamalarına
yardımcı olur.
FOLİK ASİT
EKSİKLİĞİNE DİKKAT!
Folik asit eksikliği normal insanlarda kansızlığa yol
açarken, gebelikte bebeklerin omurga gelişiminde aksaklıklara neden olur. Folik
asit; yumurta, yapraklı sebzeler,
turunçgiller, bakla ve bezelye gibi besinlerden sağlanabilir.
GEBELİKTE A, B12 VE C
VİTAMİNİ
Çoğu meyve ve sebzeler A vitamini yönünden zengindir. Ancak
fazla miktarda alındığı takdirde bebeklerde sakatlık riskini arttırır. A
vitamini açısından zengin olan gıdalar; havuç, yumurta, kayısı ve ıspanak. Gebe
kadınlar B12 vitamin ihtiyacını balık, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan
karşılayabilir. C vitamini hastalıklara karşı direnci arttıracağı ve koruyucu
bir görev üstleneceği için önemli bir vitamindir. Vücudun kendisi
depolayamadığı için her gün yeterli miktarda alınması hem anne hem de bebek
sağlığına büyük ölçüde katkı sağlar. C vitaminini takviyesi taze meyve ve
sebzelerden alınabilir”
KLER KITLIK
DÖNEMLERİNDE ANNELERİNİN DEPOLARINI KULLANIYOR
Hamilelikte bulantı ve kusma nedeniyle istediği gibi
beslenemeyen anne adaylarının durumlarını da değerlendiren Dr. Cüneyt Genç
şunları söyledi:
“Hollanda’da bir dönem yaşanan kıtlık zamanında doğan
bebeklerin araştırılmasında, sağlıklı beslenememelerine rağmen sonuçlar oldukça
şaşırtıcıydı. O dönemde dünyaya gelen bebeklerde sakatlık oranı, ölüm hızı ve
doğum ağırlıkları dünyanın diğer bölgeleri ile aynıydı. Bunun nedeni bebekler
kıtlık döneminde sağlıklı beslenemeyen annelerinin depolarını kullanarak hayata
tutunmayı başarmalarıdır. Zorlu bir hamilelik dönemi geçiren ve gebelikte
beslenme konusunda yeterli özeni gösteremediğini düşünen anne adaylarının da bu
duruma çok fazla üzülmemesi gerekiyor”
GEBELİKTE BESLENME
KADAR GEBELİK ÖNCESİ DE ÖNEMLİ
Anne adaylarının gebe kalmadan önce rahat bir gebelik süreci
geçirmeleri için ilk olarak fazla kilolarından kurtulmaları gerektiğini
kaydeden Dr. Cüneyt Genç, “Gebe olan bir anne adayı hem karnındaki bebeğe hem
de kendine bakmakla yükümlüdür. Bu noktada gebelikte beslenme kadar gebelik
öncesi dengeli beslenme de önem taşımaktadır. Bu yüzden ilk olarak anne
adayları gebe kalmadan önce kendisini yenilemeli ve fazla kilolarından
kurtulmalıdır. Anneye ait fazla kilolar bebeğin sağlığı için de tehdit
oluşturur. Gebeliğin başlangıcından itibaren uzman doktorlar gebe kadının
alması gereken minimum ve maksimum kiloları hesaplar. Hesaplamaların sonucunda
düşük vücut kütle indeksine sahip gebeler düşük doğum ağırlığında bebek doğurma
ihtimaline sahiptir. Yüksek vücut kütle indeksinde daha iri 400gr ve üzeri
bebek dünyaya getirir. Buna bağlı olarak sezaryen riskinde de artış olur. Obez
kütle indeksine sahip gebeler de ise daha çok gebelik diabeti görülür. Doğumu
riske sokan gebelik diabeti iri bebekler doğmasına, doğum komplikasyonlarına ve
riskli sezaryen doğuma sebep olur. Hem annenin hem de bebeğin hayatı riske
girer” şeklinde konuştu.